Skip to main content

Over Mkhitar Ghazaryan

Hoe het begon

Ik begon al met pianospelen toen ik 8 jaar was, want van jongs af aan was ik gefascineerd door klassieke muziek en het geluid van de piano.

Uiteraard, als je nog klein bent, wil je van alles worden, maar het werd uiteindelijk toch de piano. Het volgen van muzieklessen was in eerste instantie de droom van mijn ouders en omdat zij die kans niet hebben gehad, ben ik dolblij en tegelijkertijd trots dat ik die kans van hen wel heb gehad.

Muziek maken op hoog niveau is topsport en als musicus heb je veel geld, capaciteiten en een juiste aanpak nodig om te kunnen overleven in de muziekwereld.

Mijn ouders wisten niet veel over klassieke muziek, maar deden desondanks hun uiterste best om mij op deze uitdagende weg, binnen hun mogelijkheden, zo goed mogelijk te begeleiden! 

Vandaar dat ik supertrots ben op het feit dat David Kuyken (professor aan het Amsterdamse Conservatorium) na mijn Bachelor eindexamen mijn werkhouding ‘een voorbeeld voor de examencommissie en het conservatorium’ noemde. Hij noemde mij ‘een bijzondere pianist in de klassieke muziekwereld’.

Aan mij nu de taak om die mooie woorden waar te maken!

Mijn ervaring en levensloop

Ik heb in 2009 meegedaan aan Arno Babadjanyans Internationale Piano Competitie en daar een speciale prijs gewonnen als ‘beste toekomstige pianist’.

Van 2009 tot 2011 heb ik tijdens een bijzondere masterclass-serie aan het muziekcollege deelgenomen aan een Piano Masterclass, die werd verzorgd door Arutyun Papazyan. Deze pianovirtuoos won in 1980 de derde prijs tijdens de Frederic Chopin Internationale Piano Competitie. Hij speelde in Carnegie Hall 24 Chopin etudes live!

Tussen 2009 en 2011 heb ik in mijn geboorteland Armenië gestudeerd aan het Arno Babadjanyans muziekcollege. Dat college bevindt zich in de hoofdstad Yerevan.

Serieus

Dat waren tevens de eerste jaren waarin ik serieus aan de slag ging met muziek. Ik heb toen les gehad van de rector van het Komitas State Conservatorium van Yerevan: Vagharshak Harutyunyan. Hij was werkzaam aan het college waar ik les kreeg. Na twee jaar met hem te hebben gewerkt, moest ik weg uit Armenië vanwege de dreigende politieke situatie.

Gedurende mijn carrière in mijn Armenië heb ik de kans gekregen om les te krijgen van de beste piano docenten van het land. Goede voorbeelden daarvan zijn: Vagharshak Harutyunyan, de rector van het Komitas State Conservatorium, Anahit Nersisyan en Roza Tandelyan, de enige nog levende leerling van de beroemde Armeense Componist Arno Babadjanyan.

In 2011 ben ik verhuisd naar Nederland en 8 maanden daarna werd ik toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ik heb daar van 2012 tot 2017 gestudeerd. In 2018 vervolgde ik mijn studie aan het Amsterdamse Conservatorium en voltooide daar mijn bachelor studie, altijd met voorbeeldige werkhouding; naar mijn idee de basis om je droom waar te maken!

Even afstand

Tijdens mijn studie aan beide conservatoria ben ik begeleid en gecoached door de beste pianodocenten van Nederland. Dit waren o.a. Ksenia Kouzmenko, Ellen Corver, Frank Peters, Ralph van Raat (hedendaagse muziek) en Naum Grubert. Gedurende die periode ben ik continu begeleid door David Kuyken, professor aan het Amsterdamse Conservatorium en tevens afdelingshoofd toetsinstrumenten.

Na mijn bachelorexamen in 2018 heb ik een rustpauze ingelast om niet alleen tijd voor mezelf, maar even afstand te nemen van studeren aan een conservatorium. Ik wilde graag gaan werken en mezelf verder ontwikkelen via zelfstudie. Dat is tot op heden uitstekend bevallen en voorlopig ben ik van plan om op deze ingeslagen weg verder te gaan. 

Ik concentreer me nu op diverse bijscholingen en een daarvan is het volgen van pianolessen bij de Bulgaarse meesterpianiste Marietta Petkova. 

Mijn missie  

Ik weet nu dat ik niet zomaar met muziek in aanraking ben gekomen. Mijn droom is nog steeds levend om meesterpianist te worden en naast het spelen tijdens pianoconcerten, hou ik me bezig met het geven van les. Lesgeven is mijn tweede passie en ook op dat terrein ben ik continu actief bezig met mijn ontwikkeling.

In relatie met mijn tweede passie, het lesgeven, heb ik in de tweede helft van 2022 Jong Piano Talent opgericht.

Jong Piano Talent is een gespecialiseerde instituut waar ik jonge piano talenten begeleid bij de toelating richting het conservatorium. Hiernaast tevens kunnen de ‘ jonge piano talenten’ zich bij ons voorbereiden op Nationale en Internationale piano concoursen. 

Een piano instituut waar ik mijn studenten leer, hoe ze hun dromen waar kunnen maken. 

Optredens 

Als inspiratie spreker had ik de eer en het geluk om in 2016 op het podium van wereld befaamde inspiratie event TEDx (ook wel bekend als TED talk) in Almere te mogen staan. Na afloop van mijn speech horde ik van verschillende mensen dat mijn TED talk heel inspirierend was.

Ik twijfelde toen heel erg of dat echt zo was maar nu ben ik jaren verder en ik heb gemerkt dat ik met mijn verhaal toch wel veel mensen kan inspirieren. Vooral veel jongeren met wie ik nu samen werk. 

Ben jij benieuwd naar mijn TED talk? Kijk en luister dan via deze link als je het leuk vind mijn boodschap aan de wereld Link.

Ik treed regelmatig op bij de kleine en grote concertpodia van Nederland. Goede voorbeelden daarvan zijn mijn optredens bij: Het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam, Muziekgebouw aan het IJ, Pianola Museum en nog vele andere grote en kleine concertlocaties in Nederland.

Ik wil graag met een bijzonder programma debuteren in de grootste concertzalen van de wereld. Het programma bestaat dan voornamelijk uit werken van Armeense componisten en Chopin.

Op 14 december 2022 om 12:30 debuteer ik in de kleine zaal van het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam tijdens een serie Lunchconcerten.

Droom

Ik droom ervan om de wereld via mijn muziek, met mijn artistieke verhaal, met mijn interpretatie van pianospelen en met de Armeense klassieke pianomuziek kennis te laten maken en op te gaan optreden in de beste concertzalen van de wereld!

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten over The Armenian Piano Player?

In dat geval is het raadzaam om mijn laatste updates niet te missen en mij te volgen op Instagram, Facbook en Linkedin.

Zie onder mijn website de mogelijkheden om mij te volgen!

Donatie van harte welkom!

Voor mensen die mij bij mijn verdere missie, studies en levensloop financieel willen ondersteunen is het mogelijk om te doneren.

U kunt het geld dan overmaken naar mijn bankrekeningnummer: NL78 INGB 0670042218 ten name van M. Ghazaryan.

Dank u wel voor uw aandacht, uw eventuele steun en het lezen van mijn verhaal!

Mkhitar Ghazaryan, The Armenian Pianoplayer